Ångest

Ångest

Ångest.

Idag ser vi människor som lider av social fobi, ångest, depression och panikattacker; de kämpar varje dag med det. En del påstår att det är illusioner, men det är det inte. Fobier och ångest är lika verkligt som att löven faller ner från trädgrenarna på hösten.

Detta är en av alla de konsekvenser av syndafallet; när Adam och Eva åt av frukten och fick kunskap om gott och ont. Då blev de medvetna om skam, nakenhet och rädsla, för de dolde sin nakenhet för varandra av skam och gömde sig för Gud av rädsla när kom till Lustgården. Jesus fick så djupt ångest i trädgårdarna i Getsemane att han svettades blod för han som var fri från synd skulle få bära hela världens synder på sin kropp upphängd på ett kors. (Luk 22:44)
Gud lovade oss inte ett perfekt liv med ”happily ever after” så fort vi accepterade Jesus i våra hjärtan. Vi kommer fortfarande att uppleva svårigheter, attacker, prövningar, kval och ångest. Det Gud lovar är hjälp genom det – därför sände han sin son Jesus att dö på korset med våra synder. Gud viker inte ifrån oss i vår stund av prövning och panik, men det är då våra hjärtan är slutna på grund av rädsla. Det vi behöver göra då är att öppna det igen genom att lita på Gud, kasta oss in i Jesus famn och låta Hans kärlek och omsorg betrygga oss på nytt.
I eländet så kan Han pröva oss i vår tro så att vi växer och lära oss att lita mer på Honom. Han är med oss varje steg. Då kan vi med Bibelns vägledning hjälpa andra människor som lider på samma sätt.

Jag grät en gång på en begravning och en annan gäst frågade mig varför jag grät, eftersom den avlidne var hos Herren. Det var ett faktum jag redan visste, men det som personen inte tycktes förstå var att jag saknade den avlidne så pass att mitt hjärta brast. Men denne menade att när man blir frälst så blir man ju pånyttfödd, då försvinner det negativa och sedan är man lycklig hela tiden. Och om man skulle vara olycklig när man är frälst går det inte ihop och då är man inte frälst på riktigt. Jag hade aldrig hört något sådant billigt nonsens innan.

En person jag känner var riktigt nära sin pappa – han blev hans mentor och bästa vän. När pappan dog föll den här personen i depression. I nuläget i svåra dagar kan han fortfarande må dåligt över sin pappas bortgång, även om han vet att han är på ett bättre ställe. Vi saknar personer för vi känner att vi fortfarande behöver dem på något sätt och det är inget fel med det, men det är viktigt att vi inte låter sorgen ta över relationen med Jesus, ingenting får ta över det. Vi ska bygga våra liv på Jesus och inte på någon människa av denna jord.

Som jag skrev tidigare i texten så hjälper Jesus oss genom sorgen och prövningar för vi ska kasta oss i hans famn med våra bekymmer och därför ska vi be till Gud för bönen är stark. Guds frid som går över allt förstånd kommer med bönen. Det finns glädje i sorgen hos Gud.

Livet har sina dalar men Gud är större och Han uppmuntrar våra hjärtan och hjälper oss genom det. Då ska vi en dag böja knä i tacksägelsebön för att Han var med oss hela vägen. Under hela våra liv kommer vi stå inför svåra val och behöva ta tuffa beslut. Detta kommer att tära på oss och vi kommer att vara med om saker som kommer att testa vår person, vilket kan leda till ångest. Det finns tusentals människor som lider av psykisk ohälsa som har bekänt Jesus som sin mästare – because He is a waymaker and a miracle worker. Vi ska komma med våra bekymmer till Herren när det gäller helande i själen. I bön ska vi få uppleva helande – för Gud älskar oss.

Endast i Honom kan vi stå fasta. Så om du kämpar med ångest, depression självförakt eller rent av självmordstankar – så ber jag dig att stanna i denna stund. Ta några djupa andetag och ring en kompis eller familjemedlem som också är troende och berätta allt för denne. Eller träffa en närstående och läs bibeln tillsammans – lyssna på lovsång. Eller så kan du rent av ta kontakt med någon i IBelieve om du vill prata. Vi vill även hjälpa dig som inte lärt känna Jesus än att göra det och vi vill hjälpa dig som är troende att komma ännu närmare Herren.

Gud älskar dig så mycket och vill inget hellre än att hjälpa dig framåt i ditt liv tillsammans med Honom. Det finns hjälp att få av Herren som värnar om dig. I Psaltaren 31:23 kan man läsa, ”Jag sade i min ångest: Jag är avskuren från dina ögon men Du hörde min bön om nåd när jag ropade till Dig.”

Gud älskar dig och till Honom ska vi lyfta våra bekymmer till Hans lyssnande öron och kärleksfulla hjärta.

Vem kan skilja oss från Guds kärlek? Nöd eller ångest, förföljelse eller svält, nakenhet, fara eller svärd? (Rom 8:35)

Guds rikaste välsignelse till er och lita på honom!

Oliver Skogsskimmer

Stäng meny