Dyrkan

Dyrkan

Vi ser artister som Michael Jackson, Justin Bieber, Rihanna, Shakira, Elton John, Alice Cooper, Justin Timberblake, Taylor Swift, Marcus & Martinus, KISS, Eminem osv. Stora arenor blir uppbokade, biljetter blir slutsålda och människor ställs på kö utanför. Så fort fansen ser en skymt av artisten skriker de och blir hysteriska som om de hade fått en kniv i sig; och då ska vi väl inte tala om hur det blir när konserten börjar.

Det finns ett stort begär efter människan de ser på scenen, det blir som en tillbedjan och beundran av denne. Vad skulle inte fansen göra för sin stora idol som de inte ens känner. Men vad händer sedan, efter att konserten är slut? Så fort artisten lämnar scenen känner de sig tomma, en del börjar till och med gråta och längtar tills nästa konsert för att fylla tomrummet med.

Hur många har inte sett låtar med Hillsong på Youtube? Jag kan med säker stämma säga att det är en hel del av oss. Jag kan ta ett par ur högen; ”I Surrender”, ”What a Beautiful Name” osv. Eller andra kristna band som Newsboys, Casting Crowns, och Gaither Vocal Band. Där ser vi också stora arenor och lokaler bli fyllda med tusentals människor. Men aldrig ser vi någon hysteri för artisterna i sig; utan istället ser vi händer uppsträckta till taket. Vi ser tusentals människor be, sjunga med, sträcka upp händerna och omfamna varandra. Allt ser så tillfredställande och fridfullt ut samtidigt; det är så mäktigt! De på scenen sjunger om Gud, till Gud och för Gud, och besökarna är där endast för att tillbe Honom.Där har alla Gud i fokus, det är vår förhoppning åtminstone. Det är bara i Honom som vi har sann styrka och något som faktiskt betyder något i slutändan. Gud fyller oss med frid och glädje i Kristus är en underbar känsla och tillvaro och vi känner oss inte tomma för Han har fyllt tomrummet i oss med sin underbara närvaro och även om känslan från stunden kan försvinna så stannar Han alltid kvar.
Psaltaren 103:1

Avgudadyrkan är något farligt, det kan vara något som kommer smygande på och innan man vet vad som händer är man snärjd. Jag säger inte att det är fel att gilla något annat än lovsång, men se bara till att det inte stiger dig åt huvudet. Se bara till att du endast tycker om artisten och inte tillber den. För annars kan det leda till ett tomrum i ditt hjärta som du försöker fylla med mer musik från denne artist. Men det kommer aldrig att kännas tillräckligt för dig och istället dyker du ännu djupare i det. Därför vill jag uppmana dig att fylla tomrummet med Gud istället så ska du se att ditt hjärta fylls i överflöd!

Det som föll bland tistlar är dem som har hört ordet men som mer och mer kvävs av bekymmer, rikedom och njutningslystnad och aldrig bär mogen frukt. Lukas 8:14

I egenskap av att vara ett metalhead så uppskattar jag själv en och annan konsert, och tyvärr har jag själv gjort det misstag jag skriver om. Detta är något som jag ångrar och Guds nåd har öppnat mina ögon för sanningen i det jag skriver om. Nu prioriterar jag Gud mer i mina spellistor än något annat jag lyssnar på; och jag kan tydligt känna skillnaden mellan vad som är matnyttigt och mättande i anden och det som inte är det. Jag rent av klandrar mig själv för att jag inte lyssnade på klokt folk som försökte tillrättavisa mig tidigare. De hade rätt, för de var vägledda av Gud, medan jag hade fel och var inte redo att släppa taget om det värdsliga även om en springa hade öppnats inom mig som blev större och större med tiden.

Att lyssna på musik som inte är kristen är fortfarande något jag tycker är roligt. Men nu är jag medveten om att den bara är underhållande och inte tillfredställande eller uppbyggande eller ens stärkande. Det finner jag i lovsången. Jag är tacksam att den kristna musiken är så utbredd idag; alltifrån metal, pop, hårdrock, country, rap, hiphop osv. Men samtidigt är det viktigt att Gud verkligen är i fokus och att inte kulturen bakom musiken får den platsen som Jesus förtjänar. Hjärtat i det hela måste vara att ära Gud och inte att söka människors eller den här världens bekräftelse.

Varje gren i oss som inte bär frukt måste tas bort så nya grenar kan växa ut och ge frukt. För bara genom Gud kommer den sanna frukten därför ska vi vara i honom och i hans ord.

Joh 15:1-8

Jag känner mig precis som om jag vore den blindfödde som Jesus botade när det gäller min syn på musiken. Då han blandade jord och sitt eget saliv och smorde den blindes ögon med det. När han sedan tvättade bort det ur ögonen kunde han se

Om du söker Gud kommer du hitta att Gud är större än allt kombinerat på jorden. Hans nåd och kärlek kommer fylla det mest tomma inom dig och det är så mycket mer givande än något favoritband i hela världen.

Then like the blind man that God gave back his sight
Praise the Lord – I saw the light

Guds rikaste välsignelse till er och Lita på Herren.

Oliver Skogsskimmer

Stäng meny