Ett tilltal från Gud märks främst på frukten

Ett tilltal från Gud märks främst på frukten

Något som varje människa så gärna vill är att få höra Guds tilltal.

Men hur vet vi när det verkligen är Guds vägledning eller våra egna tankar? Hur kan man skilja dem åt? Det kan vara lika skrämmande som överväldigande med tanke på att det är en sådan personlig sak som man inte vill ta fel på. Tanken på att man skulle ta fel är oroande.

I medeltidsfilmer då katolsk tro var den dominerande “kristendomen” ser man präster, biskopar och påvar, högt adelsfolk och kungar, som hävdade att de visste vad Guds vilja var. De påstod att de talade för Gud eller att de förde Guds vilja i ord på jorden, men i själva verket handlade det bara om att uppfylla deras egna syften. Påven påstods vara Jesu Kristi ställföreträdare på jorden. Det är sådant nonsens. Ingen människa kan vara ställföreträdare för Jesus, för människan är inte perfekt medan Jesus är det. Jesus är Gud i mänsklig gestalt. Påstår påven då att han representerar Gud på jorden? Hela konceptet med påven är fel. Påven är bara en vanlig människa som oss andra.

Hur kan man veta då vad som är Guds röst; hans vilja och vägledning, och när man får ett tilltal från honom? Jo, det syns på frukten, och vad som blir av det. Du vet det när det handlar om kärlek. Gud älskar dig över allt annat och i hans ögon är du alltid speciell oavsett om du lyckas bra i livet eller inte.

Ett tilltal från Gud handlar inte om att ditt ego eller din snikenhet ska växa, utan att du som person ska bli uppbyggd i din tro. Dessutom är det inte bara till för dig, utan även för andra.

“Mina tankar är inte era tankar, och era vägar är inte mina vägar” Jesaja 55:8

Gud talar till oss med sådant som uppbygger, sådant som hjälper oss i vår mognad och sådant som för oss närmare Jesus; men framför allt till sin egen ära. När Gud talar till oss känns det äkta och rent, bortom all själviskhet. Det uppfyller vad Gud står för, det vill säga att det är i enlighet med bibeln. Han leder oss aldrig med rädsla eller skam, för han älskar oss. Visst kan han tillrättavisa oss, men även det är av kärlek. Hebreerbrevet 12:11 beskriver hur han alltid har vårt bästa i åtanke och ser helhetsbilden på ett sätt som vi inte gör: För stunden tycks ingen tuktan vara till glädje utan till sorg, men för dem som fostrats genom tuktan ger den längre fram frid och rättfärdighet. 

Om vi skulle ta fel dörr så tar hand om det och går du igenom rätt dörr så öppnar han allt fler för dig. Allt för att vi ska byggas upp till ett heligt folk i väntan på hans ankomst.

Några exempel som jag har fått höra från olika personer genom åren. Jag håller namn och detaljer anonymt av respekt.

  1. En kvinna läste bibeln och fick på känn över ett stycke att hon skulle skriva det till en vän på Facebook messenger. det hon inte visste var att den vännen var påväg att hoppa från en bro. Vännen läste det, och Guds ord räddade henne. Hon ringde direkt till kvinnan och berättade vad hon hade tänkt göra, men att tilltalet hade stoppat henne.
  2. Två grabbar i en skola; en av dem pratade och den andra lyssnade om sin väns kris. Han visste inte vad han skulle göra efter skolterminen, om han skulle gå en årskurs till eller söka jobb. Kompisen som lyssnar blir uppfylld av Helige Ande och säger att vännen ska stanna ett år till. Den bekymrade grabben gör det, och hittar sin framtida hustru det året.
  3. En flicka får ett tilltal från Gud att ge en ros till en väns mamma. Några år senare får flickan berättat för sig av mamman, att hon höll på att ta livet av sig; men gesten med rosen från ingenstans såg hon som ett tecken från Gud och bad om vägledning. Kvinnan lever än idag.
  4. En ung man sitter i sin lägenhet med skulder över öronen och talar med Gud som om han vore i rummet och ber om hjälp med sitt ekonomiska bekymmer. Plötsligt ringer telefonen och hans pappa ringer och säger att han tänker ge honom pengar så att en del av skulderna täcks. Sonen tackar så mycket, men inte riktigt beredd på att tro att Gud hade något med det att göra då en vän ringer till honom och säger: Gud sa till mig för en tid sedan att spara undan pengar till just den här summan för att hjälpa dig idag.

Dessa storslagna frukter. Gud talar till oss, ibland på sätt som vi inte förstår, men hans vägar är outgrundliga! Han är så storslagen och gränslös att vi inte kan förstå hur han arbetar, ens en tiondel av ett sandkorn av hela världens stränder. Han talade till David Wilkerson med budskapet att han skulle sälja sin TV. Den händelsen ledde till att han predikade för gatugäng i New York, där en av de grymmaste gängmedlemmarna av dem alla – Nicky Cruz, blev frälst.

Vi kan verkligen inte förstå Guds vishet och all tanke bakom vägledningen och vi behöver det inte heller för han tar hand om planeringen. Det vi behöver göra är att förlita oss på honom, följa honom och förstummas av hans härlighet och nåd.

Psaltaren 143:10-11

Lär mig att göra din vilja, ty du är min Gud. Må din gode Ande leda mig på jämn mark. Herre, bevara mitt liv, ditt namn till ära, tag mig ur nöden, du som är rättfärdig.

Guds rikaste välsignelse till er och lita på Herren!

Oliver Skogsskimmer

Stäng meny