Herrens ande

Herrens ande

“Herrens Ande är över mig, ty han har smort mig till att predika glädjens budskap för de fattiga. Han har sänt mig för att ropa ut

frihet för de fångna och syn för de blinda, för att ge de betryckta frihet och predika ett nådens år från Herren.” (Lukas 4:18-19

Glädjens budskap för de fattiga. Vad kan det vara? Vad är goda nyheter för någon som är fattig?Jo, tänk att nu kan alla fattiga bli rika genom Kristus.

Rika eftersom de har en relation med honom som är universums skapare. Att vara rik handlar inte om pengar. De har ett arv som aldrig kan förstöras, fläckas eller vissna. De har en inre glädje som inte rotar sig i någonting annat än Gud och vem han är. En frid som går bortom vårt förstånd. Ett hopp som aldrig dör ut.

Men framför allt, så har de fått uppleva en kärlek som är villkorslös; Kristi kärlek som går långt utöver vad någon kan förstå.

Det är därför evangelium är glädjens budskap för de fattiga. För att det ger oss något som är så mycket dyrbarare än materiella ting någonsin skulle kunna vara.

Jesus var även sänd för att ropa ut frihet för de fångna. Det vill säga frihet, för alla de som är insnärjda i begär, för alla de som är nedtyngda med skam, för alla de som inte har något hopp, för alla de som kämpar med tvivel eller modlöshet. Det här är en frihet som är verklig; även om vi alla inte upplever den just nu. Jesus vill befria dig och mig från allt som binder oss och hindrar oss. Han vill ropa ut frihet i ditt liv, oavsett vart du befinner dig i din vandring just nu. Det har ingen betydelse vilka erfarenheter du har hittills.

Jesus är tillräckligt stor för att befria vem som helst från vad som helst. Men vi behöver be honom om hjälp. Friheten finns där Guds Ande är.
Syn för de blinda. De goda nyheterna betyder att både de som är fysiskt blinda och andligen blinda kan få sin syn tillbaka.
Det måste vara underbart att kunna se igen efter att ha varit blind i många år. Men det som präglar Sverige mest idag är inte de fysiskt blinda. Utan de som har sina ögon stängda för verkligheten och sanningen om Gud. De ser inte ljuset som strålar ut från evangeliet om Kristi härlighet. Vi måste be att Gud öppnar människors ögon så att de ser. Vi måste gå ut med budskapet så att folk får höra. För människor som är påväg mot domen kan få uppleva Guds underbara frälsning genom Jesus Kristus. Bibeln säger att det blir glädje över en enda syndare som omvänder sig – inte över nittionio rättfärdiga som ingen omvändelse behöver….ge de betryckta

Tänk på alla dem i världen som är förföljda för Kristus. De som blir kastade i fängelse, slagna, utvisade ur sina familjer, utjagade ur sina byar, eller kanske till och med mördade.
Ytligt sätt så har dem det inte speciellt bra.
Men på insidan kan det fortfarande finnas frid och glädje.
Det är vad jag kallar sann frihet. För den beror inte på vad som händer runt omkring dig; den beror på din relation med Gud Fadern genom Jesus Kristus.
Jesus själv sade att vi ska hoppa av glädje när vi får lida för hans namns skull.

Men det finns en annan sida av det också. Det finns människor som är fast i slaveri, människor som är föremål för andras utnyttjande eller hat, människor som flyr sina liv på grund av krig och svält osv.
De här människorna är också betryckta, och de behöver både fysisk hjälp och Guds frälsning.
Att skicka iväg sjuksköterskor, läkare, mat och kläder; att hjälpa människor ut ur andras utnyttjande – alla dessa saker är också värdefulla i Guds ögon. Därför tror jag inte att vi bör nedvärdera eller förakta dessa saker.
För att älska andra människor handlar om mer än ord, det är handling som gäller.

Men jag tänker även på den kvinnan som Jesus botade på sabbaten (Luk 13:10-17).Det står att, “Där fanns en kvinna som hade haft en sjukdomsande i arton år. Hon var krokryggig och kunde inte räta på sig. När Jesus såg henne, kallade han henne till sig och sade till henne: ‘Kvinna, du är fri från din sjukdom’, och så lade han händerna på henne. Genast rätade hon på sig och prisade Gud”.Sen blir synagogs föreståndaren upprörd över att Jesus botade på sabbaten. Men Jesus svarar honom såhär: “Ni hycklare! Löser inte varenda en av er på sabbaten sin oxe eller åsna från krubban och leder bort och vattnar den? Men denna kvinna, en Abrahams dotter som Satan har hållit bunden i arton år, borde hon inte få bli löst från sin boja på sabbaten? “Alla hans motståndare skämdes när Jesus sade de här orden. Men folket gladde sig och till och med jublade över allt gott han gjorde. På samma sätt så tror jag att Gud vill befria människor från betryck. Vare sig från den onde eller andra människor. Jesus kom för att detta skulle bli möjligt.

Bless!!

Kontakt:

lucas@ibelieve.se

www.ibelieve.se

Facebook: Lucas Wijk


Klicka här

Stäng meny