Men han lämnade manteln i hennes hand

Men han lämnade manteln i hennes hand

Josef hade blivit såld av sina bröder till Egypten som slav. Där hamnade han hos en högt uppsatt man i Egypten som hette Potifar. Potifar tyckte om Josef väldigt mycket, en god tjänare så han satte Josef som ansvarig över hela Potifars hus.
Under den här tiden var Potifars frus blickar på Josef, dag efter dag sade hon till Josef ” Ligg med mig” Men Josef svarade: hur skulle jag kunna göra så mycket ont och synda mot Gud? Han som hade fått så mycket gott av hennes man Potifar.
Josef, som först var såld som slav, hade nu blivit ansvarig i en mäktig mans hus i Egypten.

En dag hände det igen, då inga andra av Potifars tjänare var inne, ingen kunde se, och Potifars hustru tog tag i Josef mantel och sade ” Ligg med mig ”
Men Josef lämnade manteln i hennes hand och flydde därifrån!

Josef ville inte ligga med Potifars hustru, och inte vara tillsammans med henne. Han lekte inte med tanken, eller frestelsen. Han höll sig borta.
Och helt plötsligt kommer det svåraste, hon tar tag i hans mantel och säger ” Ligg med mig” men Josef flydde därifrån och lät manteln vara kvar i hennes hand. I första Korintierbrevet vers 18 står det så här : Fly bort från otukten! All annan synd som en människa begår är utanför kroppen, men den otuktige syndar mot sin egen kropp.

Vilken underbar bild med Josef där som inte ens vände om för att hämta manteln. Hur han flydde och inte lät sig lockas, trots varje dag då han hade en kvinnas blickar och åtrå. Min vän, så högt värdesatte Josef sin Gud och den nåd Gud hade visat honom. Han ville inte synda mot sin Gud. För oss att klara det, behövs det en Jesus kristus som dog på korset och återuppstod för oss, och den helige ande som nu bor i våra hjärtan, ger oss kraft och viljan att göra det som är gott inför Herren vår Gud. Vår Jesus Kristus, hjälper oss i allt det här. För en sak är säkert, att slåss mot synden, är värre än att slåss mot Goliat. Kasta dig till Jesus, han är den enda som kan övervinna den kampen åt dig. Den vann han på korset, men även idag då frestelsen kommer, skall han också bereda en utväg så vi kan härda ut. Vid Jesu fötter, där är livet! Och liv i överflöd

Men en dag då han kom in i huset för att utföra sitt arbete och ingen av husfolket fanns inne, grep hon honom i manteln och sade: ” Ligg med mig!” Men han lämnade manteln i hennes hand och flydde därifrån ” 1 Mos 39:11-12

Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor får möta. Gud är trofast, han skall inte tillåta att ni frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer, skall han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut. 1 Kor 10:13

En sann historisk händelse, men som vi ser, också en sann uppmuntran och bild på Kristus samt Evangeliet i helhet.
Läs gärna vad som hände innan och hur det gick för Josef efteråt!

Nåd och Frid!

Stäng meny