Tistlar

Tistlar

Många saker kan vara något bra och värdefullt i sig själva. Men när de får en sådan plats i våra liv att de upptar all vår uppmärksamhet; då är det något som är fel. När våra liv bär eller brister på grund av något annat än Jesus, då har vi byggt på fel grund.

Det finns så många saker som kan distrahera oss från vad livet verkligen handlar om. Det kan vara saker som intressen och hobbies, studier och arbete, träning, längtan efter en livspartner, meningssökande, äventyrslystnad, karriär, berömmelse, strävan efter framgång och mycket mer. Många av de här sakerna behöver inte alls vara något dåligt i sig själva. Men när vi upphöjer dem så högt att Guds ord kvävs och inte bär någon frukt i våra liv. Då har vi missat målet.

Hos andra faller säden bland tistlar. Det är de som har hört ordet, men världsliga bekymmer, bedräglig rikedom och begär efter allt annat kommer in och kväver ordet, så att det blir utan frukt. (Mar 4:18-19)

Det finns dock grund att ifrågasätta vissa av de här sakerna.

Vad betyder karriär, framgång och berömmelse utan Jesus? Om det verkligen var det som gav oss människor mening, frid och lycka; varför är det oftast de människor som har allt detta som söker sig till droger? Eller tar självmord? Eller känner sig tomma och hopplösa?

Kanske hade Jesus en bra poäng när han sa: Vad hjälper det en människa att hon vinner hela världen men förlorar sin själ? (Mar 8:36)

Äventyr. Visst kan det vara kul, men det kommer komma en dag då du har testat allt som går att testa. Du har fått alla adrenalinkickar som går att få. Vad gör du då? Vad har du egentligen vunnit i slutändan?

Meningssökande är något bra. Men vad är poängen med det, när vi söker mening utan Gud? Eller när vi bara söker Gud för att han ska göra något meningsfullt med våra liv?

Poängen är densamma med alla dessa saker. När vi söker lycka, mening, glädje och frid utan Gud så har även något bra blivit något dåligt, en stötesten och något som håller oss tillbaka.

När hela livet handlar om oss själva och vi glömmer honom som har skapat oss; kan det inte annat än att skapa ett stort tomrum i våra hjärtan. Det är ju därför vi söker att upphöja saker som en gud i våra liv, för det är just det vi saknar innerst inne. Men om vi tror att något i den här världen ska kunna fylla detta svarta hål, så kommer vi att fortsätta leta tills dagen vi dör. Vi kämpar och vi strävar i detta livet; vi längtar och längtar efter något mer, något större. Men vi kommer aldrig att komma till ro om vi inte kommer till honom. Jesus sa: Kom till mig alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, så skall jag ge er vila.

Det här är en vila inombords; och betyder inte att vi måste vila fysiskt. Det är en vila där vi får lägga ner våra egna gärningar som vi gör för att försöka imponera på Gud. Det är en vila då vi får lägga ner vår egna strävan efter mening. Det är en vila där vi får ta emot Guds största gåva: frälsningen. Frälsningen innebär att vi blir förlåtna och renade, försonade med Gud och får lära känna honom. Frälsningen innebär förvandling i våra hjärtan och en djup längtan att följa Jesus.

Bless!!

/Lucas

Stäng meny